Energie en duurzaamheid

Energie en duurzaamheid: zonnepanelen

by Noelle Bishop

Het energieverbruik is tegenwoordig vaak het gesprek van de dag. Energie in de vorm van olie en gas, worden steeds duurder. We doen er alles aan om de energierekening te verlagen. Dat kunnen we in huis doen door het huis op de eerste plaats te gaan isoleren en wanneer dat is volbracht, kunnen we een andere goedkopere leverancier kiezen of zelf energie gaan opwekken.

Isoleren en andere leverancier

We kunnen eerst een expert laten komen die alles gaat berekenen. Hij kan nagaan wat u allemaal kunt doen om uw huis op de juiste manier te isoleren. Hij kan een berekening maken wat de kosten en de voordelen van het isoleren zijn. Hij zal ongeveer uitrekenen hoeveel minder energie u gaat verbruiken bij een bepaalde isolatie. U zou daarbij het dak, vloer, muren en de ramen kunnen gaan isoleren. Wanneer u dat allemaal aangepakt heeft, bestaat ook nog de mogelijkheid dat u een andere goedkopere leverancier kiest. Door een goedkopere leverancier te kiezen kunt u over het algemeen veel op de maandelijkse lasten besparen. 

Zelf de energie opwekken 

U kunt energie opwekken door bijvoorbeeld wind- en zonne-energie maar ook door het gebruik van de aardwarmte. Deze laatste staat echter nog in de kinderschoenen, maar zal in de toekomst ook steeds vaker worden toegepast. Windenergieparken worden steeds vaker aangelegd. Dat wordt onder andere in de Noordzee gedaan. Daar staan in groepsverband veel windmolens die voor veel huishoudens energie opwekken. Tegenwoordig worden er op woonhuizen steeds vaker zonnepanelen aangebracht. Een zonnepaneel is niets anders dan een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. We noemen deze vorm van energie opwekken "duurzame energie". U kunt de energie van de zon blijvend (duurzaam) gebruiken. Dat is bij de fossiele brandstoffen, om energie op te wekken, niet het geval. Zij raken uitgeput. Wanneer u zelf energie opwekt, merkt u dat aan het verbruik. Als u energie opwekt, wat niet wordt verbruikt, wordt dat aan het net terug geleverd. Er zijn twee mogelijkheden waaraan u dat kunt zien. Het kan zijn dat bij u, op het moment dat u energie terug aan het net levert, de kWh meter achteruit gaat draaien. Op deze manier zal dan het totale verbruik minder zijn. Het kan zelfs een negatief verbruik opleveren. Het is ook mogelijk dat u een slimme meter heeft. Deze is voorzien van twee tellers. Een is het voor het verbruik dat u zelf heeft en de andere geeft aan dat wat u aan het net terug levert.

Het plaatsen van zonnepanelen

Indien u van plan bent om zonnepanelen te gaan gebruiken, kunt u verschillende bedrijven uitnodigen. U kunt een offerte te laten opmaken voor het plaatsen van de zonnepanelen. Daarbij kunt u aangeven wat u wilt hebben en dan kunnen ze de offerte voor u maken. Er zullen prijsverschillen inzitten, maar het beste kunt u met het bedrijf in zee gaan waarbij u een goed gevoel heeft. 

Tip: kijk bij De Solar Store voor zonnepanelen.

Delen