Energie en duurzaamheid

Geen gasaansluiting? Huur een propaantank

by Noelle Bishop

Propaan ken je waarschijnlijk als het goedje dat je koelkast of airconditioning koel houdt. Ook is het een belangrijk bestanddeel van autogas, oftewel lpg. Toch zijn er vele andere toepassingen waar je misschien nog niet aan had gedacht. 

Niet alle woningen kunnen worden aangesloten op het aardgasnet. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je in een buitengebied woont. Bovendien moeten we volgens recente kabinetsplannen straks allemaal 'van het gas af', waardoor er alleen maar meer huishoudens bij zullen komen die een alternatief moeten zoeken voor het aardgasnet.   

Koken op propaan

Een propaantank huren is zo'n alternatief. Propaan is een kleur- en reukloos gas en het is zeer licht ontvlambaar. Daardoor is het zeer geschikt om op te koken. Waar je wel voor moet zorgen is dat je kooktoestel geschikt gemaakt wordt voor propaan. Vaak moeten de branders worden vervangen, aangezien deze meestal alleen geschikt zijn voor aardgas. Probeer dit niet zelf, maar laat deze klus aan een specialist over.   

Warmtevoorziening

Je kunt een propaantank huren om je hele huis mee te verwarmen of om slechts een bijverwarming op aan te sluiten. Ook je warmwatervoorziening kan erop aangesloten worden. Vaak wordt de propaantank in je tuin geplaatst. Op de inhoudsmeter in de tank kun je precies aflezen hoe vol deze nog is. Als hij leeg is, kun je hem vervolgens weer laten vullen door de leverancier. Dankzij deze meter kun je ook je verbruik goed in de gaten houden. Hoe meer inzicht je hebt in je verbruik, hoe kleiner de kans is dat je energierekening ineens hoger uitvalt dan je van te voren had ingeschat. 

Hoe veilig is een propaantank? 

Propaan is een zeer licht ontvlambaar en explosief gas. Het is echter niet gevaarlijker dan aardgas. Zelf sleutelen aan de propaantank is echter niet de bedoeling. Zolang je het onderhoud van de tank en de gasleidingen overlaat aan een erkende leverancier, is er niets aan de hand. Tevens moet je er rekening mee houden dat de tankwagen voldoende ruimte nodig heeft om de propaantank te vullen. Als je in een zeer nauwe straat woont of als je tuin niet toegankelijk is voor een tankwagen, dan is dat problematisch. De losslang mag namelijk niet door je huis heen lopen.  Houd de propaantank verder vrij van planten. Als je niet gecharmeerd bent van de aanblik van een propaantank in je tuin, kun je er wel voor kiezen om een groengekleurde tank te huren. Die valt natuurlijk minder op. Ook schrikdraad mag absoluut niet gespannen worden in de buurt van de propaantank, aangezien het gas niet in aanraking mag komen met elektra.  Al met al kun je propaan voor vele doeleinden gebruiken. Of je nou wilt koken, je huis warm wilt stoken of het water wilt verwarmen: met propaan is het zo gebeurd! Bij Hoes Errogas kan je verschillende propaantanken huren.

Delen